8 Ekim sabahı Kerç Boğazı'ndaki Kırım Köprüsü'nün bir bölümünü havaya uçuran patlamada yeni bir gelişme: Güvenlik kamerası görüntülerinde bomba patlamadan önce denizde bir dalgalanma kaydedildi. Bu, köprünün yolun tepesinden değil, "aşağıdan" patlatılmış olabileceğinin en önemli göstergesidir. Yapılan yeni keşif, "bombalarla dolu bir kamyon" hikayesini daha da zayıflatıyor. Çünkü infilak ettiği iddia edilen kamyon yolda bir delik bile açmadı.

Sosyal medya hesapları, sudaki ani kabarmanın görüntülerini yayınlayarak olayı analiz ederek, ABD ordusunun Ukrayna'ya teslim ettiği insansız deniz araçlarına dikkat çekti.

ABD Donanması, bu tür bir sualtı aracını kullanarak, Baltık Denizi'nde bir mayın tespit/bozma tatbikatı sırasında geçtiğimiz Haziran ayında deniz tabanına bomba yüklü insansız bir insansız hava aracını başarıyla yerleştirdi. Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyan Nord Stream 1 ve 2'nin sabotajının bu araçla yapıldığı iddia edildi.

Bu arada 22 Eylül'de Kırım'ın Sivastopol açıklarında Ukrayna ordusu tarafından kullanıldığına inanılan insansız bir deniz aracı görüldü. Rusya, Kiev güçlerinin söz konusu araçları bölgedeki limanlarda konuşlanmış savaş gemilerine saldırmak için kullanmayı planlayabileceğini duyurdu.

Tüm bu gelişmelerin ardından 8 Ekim'de Kırım köprüsüne yönelik saldırı gerçekleşti. Askeri uzmanlar, köprüyü çökerten bomba yüklü bir kamyon değil, patlayıcı yüklü insansız bir gemi olduğunu analiz etti. Osint-Molfar Center'dan analistler, infilak ettiği söylenen TIR'ın yolda delik bırakmadığını kaydederek patlamadan önce köprünün altındaki sularda hareketliliğe dikkat çekti.

"Patlama anında çöken kısmın altında dalgalar vardı. Suyun geri kalanında dalga yoktu. Bu, bölgede hızlı araçların varlığını gösteriyor" diyen analiz, saldırının yapılmış olabileceğine işaret etti. Amerika Birleşik Devletleri tarafından sağlanan bir sualtı insansız deniz aracı tarafından gerçekleştirebileceği öne sürüldü.

Osint-Molfar analizi şunları içerir:

  • Kamyon patlamanın merkez üssünde değildi. Zaten patlamanın nedeni de değildi. Patlama daha sağ tarafta meydana geldi.
  • Kamyon patlaması sırasında yol yüzeyinde bir delik oluşması gerekirdi ama bu delik oluşmadı. 
  • Köprüde en az 2 patlama meydana geldi.
  • Yol kiriş bağlantılarından koptu ancak kuleler ayakta kaldı. Yol, alttan gelen yoğun basınçla koptu. 
  • Patlama izleri kamyonla hiç teması olmayan köprünün altında da açıkça görülüyor.
  • Anlaşılmaz olan temel unsur, bombalı kamyon hikayesine sarılan Rusya'nın neden yalan söylediği...