HANİFE BAŞ - Tamamı erkek mesleği olarak bilinen meslekleri yapan kadın sayısı artıyor. Artık lastik tamircisi, boya badana ustası, seramik ustası, sıhhi tesisat ustalığı yapan kadınlar var

Kadınları bu alanda destekleyen proje sayısı da artıyor. Bu projelerden biri Seyhun ve Sibel Ayhan’ın kurduğu Kadın Ustalar Projesi. Bu proje, kadınların çeşitli iş kollarında eğitim almasını ve istihdam edilmesini amaçlıyor.

78 ilde 32 bini aşkın kadına ulaşan proje kapsamında eğitim verilen meslek dalları arasında, oto lastik tamiri, kaportacılık, telefon tamir teknisyenliği, seramik döşeme, laminat parke, beyaz eşya teknik servisi, bina cam filmi montajı, servis şoförlüğü, motokurye, motosiklet tamir teknisyenliği gibi meslekler var.

İşin cinsiyeti olmaz

Kadın Ustalar Genel Müdürü Seyhun Ayhan, mesleklerin gerekliliklerine göre süresi üç gün ile dört ay arasında değişen eğitimler verdiklerini belirterek, “Ücretsiz eğitimlere çalışmaya kararlı olan herkes başvurabilir. 50’ye yakın meslekte eğitim veriyoruz.

Eğitimleri, ilgili mesleğin sponsoru olan Türkiye’nin ve dünyanın öncü şirketleri veriyor. Sloganımız, işin cinsiyeti olmaz, ustası olur” dedi.

Projeyle toplumdaki algıyı da değiştirmek istediklerini dile getiren Ayhan, “Mesleki eğitimler yanında kadınların kişisel gelişimlerine de toplum içinde meslekleri ile nasıl hak ettikleri statüye kavuşabileceklerine yönelik eğitim veriyoruz.

Eğitim sonrasında kadınların kısa sürede kalıcı gelire ulaşabilmeleri de aynı oranda hassas bir süreç. Bu nedenle gelire çabucak ulaşabilmeleri için çalışıyoruz.

Ayrıca onların kişisel güvenlikleri de çok önemli. Geliştirdiğimiz özel bir yazılımla kadın ustaların çalışırken ya da günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri riskler karşısında güvenliklerini sağlıyor, gerekli durumlarda emniyet birimlerinden destek alıyoruz. Şu ana kadar tatsız bir örnek yaşamadık” dedi.

Rot balans onun işi

Saadet Hanım 38 yaşında. Eskişehir’de oto lastik, rot balans işi yapıyor. Sanayide çalışıyor. Eşinden ayrılmış, 13 yaşında bir oğlu var. Hikayesini şöyle anlatıyor: “Eşimden ayrıldıktan sonra oğluma bakabilmek için eğitim alarak bu alana girdim.

Şu anda oto lastik ve rot balans işini bir erkek usta kadar iyi yapıyorum. Müşteriler iş başarısını gördükçe erkek ustalardan daha çok tercih etmeye başladılar.”

Boya badana yapıyor

Aliye Hanım 43 yaşında. İzmir’de boya badana işi yapıyor. Babası da boyacı olduğu için mesleğe aşina. Eşinin işleri bozulunca evin bakımını üstlenmiş. Bildiği tek iş olan boya badana alanında iş aramış.

Bu alanda kadınlara iş verme alışkanlığının olmadığından bahseden Aliye Hanım, “Bir yıl önce yolum Kadın Ustalar’la kesişince bir anda birçok taleple karşılaştım. Hatta şu anda yanımda iki arkadaşım çalışıyor” diyor.

Artık beni talep ediyorlar

Sıhhi tesisat ustası Melek Hanım, 44 yaşında. Ankara’da bu işi yapıyor. Eşinin geçirdiği trafik kazası sonucunda yanına çırak aramasıyla başlayan süreçte bu işe soyundu. O, şunları aktarıyor: “Zorda kaldığımız için ben ufak tefek yardımda bulunmaya başladım, sonra işi iyice öğrendim. Övgüler almaya başladım. Ben kadın gözüyle daha titiz çalışıyorum. Evin hanımları da memnun oluyor. Hatta şimdilerde bizi arayanlar öncelikle işi benim yapmamı istiyor.”

Sizinle gurur duyuyoruz diyorlar

Sümeyra Topal, kuryelik yapıyor. Tesadüf eseri iş ararken bu programla tanıştığını anlatan Topal, “Her zaman kadın olarak her şeyi başarabileceğime inandım. Kuryelik ilgimi çekti. Keyif alarak yapıyorum. Çalıştığım ekipte bana sıcak davranılıyor. Kadın kurye olarak genelde dışarıda görenler ‘bravo, sizinle gurur duyuyoruz’ diyorlar. Evlere gidince kadın kurye de varmış diyorlar, mutlu oluyorlar. Olumsuz bir tepki hiç görmedim” diye anlatıyor.