Mersin'de gemide çalışan 57 yaşındaki Hidayet Kaçan, 15 yıl önce İspanya'da tadına baktığı papaya meyvesinin üretimine başladı. Bahçede kurduğu serada 100 ağacı bulunan Coşkun, sezonda ortalama 45 bin TL gelir elde ediyor. Meyve ayrıca yüksek miktarda C vitamini içerdiği için Avrupa ülkelerinde yoğun şekilde talep görüyor.

DHA'nın aktardığı habere göre, ​​​​​​Mersin'de yaşayan emekli Hidayet Kaçan, İspanya'da tadına baktığı papaya meyvesinin üretimine başladı. Coşkun, sezonda ortalama 45 bin TL gelir elde ediyor.

TOHUMUNU İSPANYA'DAN GETİRİP EKTİ

Gemide çalışan Hidayet Coşkun, 15 yıl önce İspanya'nın Endülüs bölgesinde papaya meyvesi ile tanıştı. Meyvenin tadına bakan Coşkun, beğenince tohumunu alıp Türkiye'ye getirerek evinin bahçesine dikti ve amatör olarak yetiştirmeyi denedi.

GELİRİ DUDAK UÇUKLLATTI

Verim almaya başlayan Coşkun, emekli olduktan sonra üretimini geliştirerek ağaç sayısını 100'e çıkarttı. 100 ağaçtan ortalama 10 bin meyve alan Coşkun, sezonda 45 bin TL'ye yakın gelir elde ediyor. Talepten memnun olan Coşkun, meyvenin aynı zamanda reçelini ve yemeğini de yapıp tüketiyor.

TANESİ: 7-8 ARASINDA DEĞİŞİYOR
Gemicilik yaptığım zamanlar yurt dışında bu meyveyi gördüğünü ifade eden Coşkun, "Papaya üretimini geliştirerek üretimini artırmayı hedefliyorum. Tadını beğendim, köyüme katkı olsun diye tohumunu getirerek bahçemde deneme amaçlı ektim. Diktiğim ağaçtan güzel bir randıman alınca ağaç sayısını çoğalttım. Şu an 100 ağacım var ama bunu 5 bin fideye kadar çıkartıp yaymayı düşünüyorum. Bir ağaçtan ilk sezon 50 meyve alıyorum, yılda toplam 100- 120 meyve veriyor. Papayayı hem meyve olarak hem de sebze olarak kullanıyoruz. İlk başlarda 1- 2 kilo ağırlığında meyve üretiyordum şu an 700- 800 gram ağırlığında meyve üretiyorum. Piyasa için ideal ağırlık. Tanesini 7- 8 TL'den veriyorum" diye konuştu.

TALEP PATLADI: YÜKSEK MİTARDA C VİTAMİNİ İÇERİYOR
Papaya meyvesinin C vitamini bakımından zengin olduğunu ve Avrupa ülkelerinde yoğun talep gördüğünü söyleyen Ziraat mühendisi Deniz Gürbüz, "Papayanın Anavatanı Güney Amerika ve Uzakdoğu. Soğuğu sevmeyen bir meyve. Ağacı 6 ayda meyve verecek olgunluğa erişiyor. Avrupa ülkeleri tarafından tercih ediliyor. Papaya, karaciğer kanserine karşı etkili bir meyvedir. Potasyum ve kalsiyum yönünden zengindir. A, B1, B2, B5 vitaminlerini barındırır. Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için Avrupa ülkelerinde yoğun şekilde talep görüyor. Ülkemizde de tüketiminin artacağını düşünüyoruz" dedi.