Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde  85'inin karşılandığı Malatya'da bu yıl 672 bin 670 ton rekolte bekleniyor.

Kentte 40 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı geçen yıl 111 ülkeye  ihraç edildi. 7 milyon 687 bin kayısı ağacı bulunan Malatya'da bu yıl rekolte  beklentisi yüksek.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, yaptığı açıklamada, Vali Mustafa Toprak'ın öncülüğünde Gıda Tarım ve  Hayvancılık İl Müdürlüğü, Malatya Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve  Sanayi Odası, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ile Ziraat Odası  temsilcilerinden oluşan heyetin 2017 yılı tahmini kayısı rekoltesini  belirlediğini kaydetti.

Bu yıl rekoltenin 672 bin 670 ton olarak beklendiğini aktaran Özbey,  bunun 50 bin tonuna yakınının yaş, kalan kısmın kuru kayısı olarak piyasaya  çıkarılacağını söyledi.

Özbey, rekolteyi geçen yıla göre bu yıl yüksek beklediklerini ifade etti.

İhracatçıları rekoltenin en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda  uyaran Özbey, "Mümkün mertebe fiyatları çok aşağı çekmeden ilimizin ekonomisine  katkıda bulunacak, üreticimizin emeğinin karşılığını alacak şekilde ürünlerimizi  satmaya çalışalım." dedi.

'MEYVELERİ UCUZA SATMAYIN'
Mahsulü çok olarak gören meyve suyu fabrikalarının kayısıları ucuza  almak için hesap Kitap içinde olduklarını ifade eden Özbey, üreticilerden  ürünlerini ucuza satmamalarını istedi.

Belli bir fiyatın altında yaş meyvelerin satılmasını istemediklerini  aktaran Özbey, "Üreticilerden belli bir fiyatın altında yaş kayısı vermemelerini  rica ediyorum. Meyveleri ucuza satmayın. Dik durmalarını rica ediyorum. Bu malın  bir maliyeti var. Bunu endüstriyel olarak da değerlendirmek mümkün. O yüzden biz  ne diye meyve suyu fabrikalarına ucuz şekilde verelim." şeklinde konuştu.