Sonbaharın sararmış yaprakları hafif gün ışığında, sokağın başından duyulan Mehteran sesleri eşliğinde, bize tebessüm ediyordu.

Piri Reis Mahallesindeyiz.

Bertizliler Camiinin hemen arkasında yükselen bir bina, Onikişubat Belediyesi tarafından yaptırılan Bilgi ve Kültür Evi. Hakkâri Çukurca’da şehit olan Uzman Çavuş Haşim Yenigül’ün adının verildiği, Bilgi ve Kültür Evinin açılışındayız.

Açılış o kadar coşkulu ki; içimizdeki kültürün ruhuna konmuş turnalar gibi, geçmişimizden bize haber getiriyor.

Çocuklardan oluşmuş Mehteran ekibinden çıkan nağmeler, bizleri Fatihin İstanbul’u fethettiği yaşa büründürüp, Fethin ruhuna götürüyor.

Kültür bir milletin vitrinidir, bu vitrin onu diğer toplumlardan ayırır. Toplumların dilleri, giyim tarzları, inançları, kültürel eserleri ve yaşam biçimleri birbirine benzemeyebilir. Her milletin kendine has özellikler taşıyan kültürel değerleri, milletler arasında da bir zenginliktir.

Bir türküyü bile dinlerken Anadolu’nun sesi yüreğimize, Kızılırmak gibi dökülür. Sözleri Abdurrahim Karakoç’a ait olan Mihriban türküsü kimin yüreğinden çıktı ki, yine Meyrik türküsünün hikâyesi bu topraklardan çıkmadı mı? Biz ki sevdayı bir mendilde yıkayıp, Karacaoğlan’ın mısralarıyla türkü olup bir yörük kızın yüreğinde, Toroslar’a taşımadık mı?

Toplumlar kültürel değerlerine sahip çıktığı oranda, büyüklüğünü korumuştur.

Tarihte de böyledir, günümüzde de böyledir.

Geçmişten bizi bugüne taşıyan kültürel varlıklarımız olmuştur.

Bir Mimar Sinan ın doğum veya ölüm tarihini hatırlayamayız, ama sanatının doruğuna çıktığı bir Selimiye camisini dünya bilir.

Osmanlı padişahları sadece fetihlere katılmadı veya yalnızca devlet adamlığı da yapmadılar. Onların sanatçı kişilikleri ve sanata bakış açıları bir başka yönleridir. Fatih Sultan Mehmet, o dönemin ünlü ressamlarından Venedikli Bellini yi İstanbul a davet ederek, yağlı boya tablosunu yaptırmıştır. Yıldırım Beyazıt ın filozof yönü. İkinci selim, hem besteci, hem de şairdir.

AÇILIŞTAKİ KONUŞMALAR MANİDARDI:

Açılışta tüm protokol oradaydı, mahalle sakinleri ve özellikle çocuklar, gençler ayrı bir  keyif kattılar. Kütüphanesi, konferans salonu, derslikleri ve sosyal aktivite alanlarıyla semtteki çocuklarının eğitim yaşamlarına büyük katkı sağlayacak olan Bilgi ve Kültür Evinin açılışında konuşan, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Bey, anne ve babalara eğitim çağrısı yaptı. Sosyal konulara çok iyi hâkim olan Başkan Mahçiçek, Onikişubat Belediyesi’nin tüm icraatlarının, insan odaklı olduğunu ve belediyenin hizmetlerini anlatırken, halkın yüzündeki ifade doğrusu görülmeye değerdi, özellikle çocuklarla kurduğu iletişim mükemmeldi.

Ellerinde bayraklar ve rengârenk balonlarla çocuklar törene ayrı bir renk kattılar. Göğe yükselen balonlarda, çocukların kocaman hayalleri taşınıyordu gökyüzüne.

64. Dönem Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın,  Törende konuşan Mahir Ünal, Bilgi ve Kültür Evi’nin ismine dikkat çekip, şehitlerimize karşı sorumluluğumuzdan bahsederken, şunları söylüyordu “O yüzden şehitlerimizin, tarihimizin, gelenek ve medeniyetimizin bilincinde olmamız gerekiyor çocuklar. Dolayısıyla sizin bugün burada bulunmanız bizim için çok kıymetli. O yüzden her törende bizleri çocuklarla buluşturan Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi beye teşekkür ediyorum” dedi.