Baş ağrısı, genellikle kafa ile sınırlı, değişen yoğunlukta ve tipte herhangi bir ağrıyı tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Baş ağrısı, bir hastalığın semptomlarından biri olabilen fiziksel bir durumdur.

Ama aynı zamanda "birincil baş ağrısı" denilen şey gibi ayrı bir rahatsızlık da olabilir. Baş ağrılarının yoğunluğu değişebilmekle birlikte, ağrı sürekli veya aralıklı olabilir, kronik bir biçimde mevcut olabilir ve buna ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılık, bulantı ve kusma eşlik edebilir. Başın tamamını etkileyebilir veya başın belirli bölgeleriyle sınırlı olabilir.

Baş ağrısı ile ilişkili düzinelerce hastalık vardır. Baş ağrısı ile ilişkili olabilecek durumlar arasında asetonemi, metabolik asidoz, AIDS, solunum alerjileri, anafilaksi, uyku apnesi, astigmatizma, ateroskleroz, bruksizm, migren, gastroenterit, glokom, felç, hazımsızlık, böbrek yetmezliği, gıda intoleransı, karbon monoksit zehirlenmesi, hipermetrop bulunur. Hipertansiyon, lösemi, sıtma, Wilson hastalığı, menenjit, miyopi, kulak enfeksiyonu, kabakulak, çocuk felci, zatürree, kızamıkçık, kızıl, sinüzit, Tifüs, çiçek hastalığı, su çiçeği, varisli damarlar ve beyin tümörleri.

Mutlaka bir tür viral veya kalıcı hastalık baş ağrısına neden olmaz. Çoğu durumda, günlük alışkanlıklar baş ağrısına neden olur ve ağrı düzenli olarak tekrarlar. Baş ağrısına neden olan bu kötü alışkanlıkları değiştirerek baş ağrılarından kurtulabilirsiniz.

sik-sik-bas-agrisi-cekiyorsaniz-uzak-durmaniz-gereken-5-aliskanlik

Yeterince uyumamak

Baş ağrısının en yaygın nedenlerinden biri uykusuzluktur. Gece istirahat düzensizliği, vücudun gece meydana gelen onarım fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesine izin vermez. Gerilim tipi baş ağrılarına neden olabilir, ancak yorgunluk, konsantrasyon ve hafıza bozukluğu, gündüz sinirliliği ve uyuşukluğa da neden olabilir.

Klasik ve önerilen sekiz saatlik uykuya ek olarak, yanlış uyku düzeni bile baş ağrısına neden olabilir. Örneğin, tüm ışıkları kapatmazsanız, gürültülü bir ortamda uyursanız ve yatmadan önce kahve veya alkol gibi uyarıcılar içerseniz, baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Uyku kalitesini etkileyen tüm faktörler baş ağrısını tetikleyebilir.

Yeterince su içmemek

Genel sağlık ve genel sağlık için ihtiyacınız olan su miktarını alamamak da baş ağrısına neden olabilir. Dehidrasyon tüm organizmayı etkiler ve ayrıca beyinde sıvı eksikliği nedeniyle kasılan hoş olmayan baş ağrılarına neden olabilir.

Bu tip baş ağrısı sırasında bol sıvı, özellikle su içmeye çalışın.

Sağlıksız bir diyet izlemek

Genellikle hafife alınan besinler, sağlığın anahtarıdır ve uygun şekilde yönetilmezse baş ağrılarına neden olabilir. Ağrı kesici ilaç kullanmadan önce diyetinizi kontrol etmeniz gerekebilir.

Örneğin, dengesiz veya çok katı bir diyet uygulamak, baş ağrılarını tetikleyebilecek temel besin eksikliklerine yol açabilir. Vitamin ve mineral yönünden zengin mevsim meyveleri ve sebzeleri gibi taze yiyecekleri seçmek bu sorunu çözebilir.

Dengesizlikleri önlemek ve vücuda doğru miktarda enerji sağlamak için karbonhidratları, proteinleri, yağları ve ihtiyacınız olan her şeyi doğru dozlarda tüketmeyi unutmayın.

Alkol, sigara ve kafein tüketmek

Alkol, sigara veya kafein gibi uyarıcılar da baş ağrısını tetikleyebilir. Bunun nedeni, kan damarlarının gevşemesi olan vazodilatasyondur. Bu maddelerin vücuttaki fazlalığının neden olduğu kan damarlarının genişlemesidir. Beyne giden kan akışını azaltarak şiddetli baş ağrılarına bile neden olabilirler.

Daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, bu maddelerin alımını azaltarak veya bunlardan tamamen kaçınarak bu tür baş ağrılarını önleyebilirsiniz.

Hareketsiz olmak

Hareketsiz bir yaşam tarzı da baş ağrısına neden olabilir. Düzenli fiziksel aktivite, bireyin genel yaşam kalitesini iyileştirmek, sağlığını ve gücünü korumak, özgüvenini artırmak ve baş ağrısı riskini azaltmak için mükemmel bir çözümdür.

Kısacası, egzersizin faydaları çoktur. Başınız ağrıyorsa, bu tek başına vücudunuzu normale döndürmek için yeterlidir.