Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2021 Yılı Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin yönelttiği bazı sorulara yazılı yanıt gönderdi. Genç işsizliğini diğer ülkelere kıyasla Türkiye'nin artan genç nüfusu ile açıklayan Oktay, sosyal yardımlardaki artışa da dikkat çekti.

GazeteDuvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre Covid–19 salgınının da etkisiyle Türkiye’de son dönemde artan işsizlik oranlarında genç nüfus önemli bir yer tutuyor. TÜİK'in son verilerine göre genel işsizlik oranı yüzde 13,4 iken, 25 yaş altı gençlerde işsizlik oranı ise yüzde 26,1 açıklandı. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Türkiye'deki genç işsizlik oranlarını hatırlattı, “Genç işsizliği ile ilgili ne düşünüyorsunuz” diye sordu.

GENÇ İŞSİZLİĞİN NEDENİ GENÇ NÜFUS
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yazılı gönderdiği yanıtta genç işgücünde ve istihdamındaki artıştan bahsetmeden genç işsizlik oranı üzerinden analiz yapmanın doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. Diğer ülkelere göre Türkiye’nin önemli bir genç nüfus potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Oktay, “Türkiye, demografik yapısı ile önemli bir genç nüfus potansiyeline sahiptir. OECD verilerine göre, 2007- 2019 döneminde Türkiye'de genç işgücü 7,8 puan artışla 36,5'den 44,3'e ulaşmıştır. Aynı dönemde 27 AB ülkesinde 2,3 (41,6' den 39,3'e), OECD'de ise 0,8 (48,7'den 47,8'e) puanlık bir işgücüne katılım oranında azalma yaşanmıştır” dedi.

Oktay'ın verdiği bu rakamlara karşılık Avrupa İstatistik Ofisi'ne (Eurostat) göre haziran ayında, küresel ekonomi üzerinde derin etkilere neden olan salgın nedeniyle Avrupa Birliği'nde genel işsizlik oranı yüzde 7,2, olurken 25 yaş altı grubunda bu oran yüzde 17'ye kadar çıkmıştı. Türkiye'de ise TÜİK'e göre genel işsizlik oranı yüzde 13,4, 25 yaş altı gençlerde ise yüzde 26,1.
 
AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne geçen 18 yılda İŞKUR aracılığıyla 2 milyon 922 bin 98 gencin işe yerleştirdiğini belirten Oktay, 2012 yılından 2020 Eylül ayına kadar da 1 milyon 445 bin 656 gencin aktif işgücü programından faydalandığını vurguladı. 
 
Avrupa İstatistik Ofisi'ne (Eurostat) göre haziran ayında, küresel ekonomi üzerinde derin etkilere neden olan salgın nedeniyle Avrupa Birliği'nde genel işsizlik oranı yüzde 7,2, olurken 25 yaş altı grubunda bu oran yüzde 17'ye kadar çıktı.

Türkiye'de ise TÜİK'e göre genel işsizlik oranı yüzde 13,4, 25 yaş altı gençlerde ise yüzde 26,1.

“İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINA KATILAN GENÇLERE CEP HARÇLIĞI VERİLDİ”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, teşviklerle genç istihdamını desteklemeye yönelik özel düzenlemeler getirildiğine de dikkat çekti. Oktay şu bilgileri paylaştı:
“İlave İstihdam Teşviki kapsamında 18–25 yaş arası gençler özel olarak korunmakta olup, 12 ay olan destek süresi bunlar için 18 ay süreyle uygulanmaktadır. Yine 2011 yılından beri uygulanmakta olan kadın/genç/mesleki yeterlilik teşviki kapsamında da 18–29 yaş arası gençler 24 ila 54 ay arasında daha avantajlı olarak teşvikten faydalanmaktadır. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan 18–29 yaş arası gençler için program süresi 9 aya kadar uygulamakta ve programa katılan gençlere cep harçlığı verilmektedir.”

 
2021 BÜTÇESİNDEN GENÇLERE AYRILAN PAY: “BURS VE KREDİ ÖDEMELERİ YAPILACAK”
Oktay, HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz’ün “Bütçede gençlere yönelik neler bulunmaktadır” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“İhtiyaç sahibi yüksek öğrenim öğrencilerine burs ve kredi ödemeleri salgın döneminde aralıksız devam etti. 2021 yılında da 1 milyon 600 binden fazla gencimize burs/kredi ödenmesi planlanmaktadır. Yükseköğrenim gençliğinin barınma ihtiyacını karşılayabilmek için yatak kapasitesi 700 bini aşan yurtlarımızda barınma hizmeti verilmeye devam edilecektir. Gençlik ve Spor Bakanlığımız yurtlarında kalan öğrencilere yönelik beslenme yardımlarına devam edilecektir. 349 gençlik merkezi ve 129 genç ofiste gençlere yönelik eğitim ve faaliyetler düzenlenecektir. 39 gençlik kampımızdan 2021 yılında 250 bin gencimize kamp yapma imkanı sağlanacaktır. Sayılarını 30'a çıkarttığımız ve 2021 yılında 100 hedefine ulaşacağımız Dene-Yap Teknoloji Atölyelerindeki robotik, kodlama, İHA vb. eğitimler aralıksız devam edecektir. Gençlerimizde tarih ve kültür bilincinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yurt içi ve yurtdışı hareketlilik programlarına devam edilecektir.”

“2021 YILI BÜTÇESİ YOKSULLUĞU AZALTMA BÜTÇEDİR”
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a, “2021 bütçesinde sermayedarlara çok pay ayrılırken yoksula sosyal transferler azalmış mıdır?” sorusunu yöneltti. Bütçenin vatandaş odaklı olduğunu belirten Fuat Oktay şu bilgileri verdi:

“2021 yılı bütçesi önceki yıllar bütçeleri gibi toplumun yoksul kesimleri başta olmak üzere yaşlı, engelli gibi toplumun dezavantajlı kesimlerini gözeten ve koruyan vatandaş odaklı bir bütçedir. Bütçede temel önceliğimiz toplanan gelirlerin vatandaşımıza hizmeti esas alan bir anlayışla kullanılmasıdır. Bu yaklaşımla 2002 yılında 1,6 milyar TL olarak gerçekleşen sosyal nitelikli harcamaların büyüklüğünü 2021 yılında 81,2 milyar TL’ye çıkardık. 2021 yılında bu amaçla ayrılan kaynağı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 17 artırdık.  Bu kapsamda ödeme gücü olmayanların prim giderleri için 16 milyar TL, 65 üstü yaşlı aylıklarıyla engelli ve engelli yakınlarına bağlanan aylıklar için 12,7 milyar lira, engelli evde bakım desteği için 10,6 milyar lira, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonuna gelirden ayrılan pay için 10,9 milyar TL, sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 2,1 milyar TL kaynak ayırdık. Dolayısıyla 2021 yılı bütçesi sosyal içermeyi artırmanın, yoksulluğu azaltmanın bütçesi olup yoksula ayrılan transferler artırılmıştır.”

(Kaynak: GazeteDuvar)