Son dakika gelen bilgilere göre, Benzin, motorin ve otogaz LPG’de tüketiciyi zorlayan fiyatların önüne geçmek için petrol fiyatlarındaki ÖTV sıfırlandı.

T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından paylaşılan verilere göre, yeni yılda ÖTV'nin 69 milyar liraya ulaşacağı bilgisi paylaşıldı.

Ekonominin stabil bir şekilde devam etmesi için yapılan bu sıfırlama sonrası uzmanlar ciddi bir vergi kaybı olacağını düşünüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI YILLIK PROGRAMI ONAYLANIYOR

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan Cumhurbaşkanı Kararı'nda, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ekli '2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Bununla beraber söz konusu programa göre, dalgalı kur rejimi uygulaması sürecek. Enflasyon hedeflemesi sistemi devam edecek.

Döviz kurunda sağlıksız fiyat oluşumu gözlenirse piyasa istikrarı için gerekli adımlar atılacak.

REKOR SEVİYEDE YAKIT TÜKETİCİYE ULAŞTI

EPDK tarafından paylaşılan verilere göre yılın ilk sekiz aylık döneminde 1 milyon 827,7 ton benzin 16 milyon 856,3 milyon ton motorin, 2 milyon 064,7 milyon ton da otogaz iç piyasada kendine yer buldu.

Bu durum sonrası hükümet şel-mobil sisteminde kullanılan akaryakıttan alınan ÖTV’yi sıfıra çekti. 

AKARYAKITTA EŞEL MODELİ 2022 SENESİNDE DEVAM EDECEK

Diğer yandan akaryakıtta eşel mobil sistemi 2022 senesinde de devam edecek.

Fiyat artışlarının bir kısmı ÖTV'den karşılanarak satış fiyatına yansıtılmayacak.

BÜTÇEDE TASARRUF YAPILACAK

Dünya gazetesine konu ile ilgili açıklamalarda bulunan  Gelir İdaresi Strateji Geliştirme Daire eski Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık AŞ. kurucu ortağı Nazmi Karyağdı, yaptığı açıklamalarda bu durumun ülke ekonomisine olumlu yönde yansıyacağını belirterek şu sözlere yer verdi;  “Tahsilinden vazgeçilen yaklaşık 69 milyar TL’lik ÖTV için 2022 bütçesinde tasarrufa gidilmesi yerinde olacak. Eğer harcamalarda bir kısıntı olmazsa, vatandaştan alınmayan ÖTV, borçlanma ile karşılanacak. Borç için bütçeden ödenecek ekstra faiz de yine sonuçta vatandaştan alınacak. Ya da alınmayan ÖTV, diğer vergilerde yapılacak artışlarla veya kamunun sunduğu mal ve hizmetlere yapılacak zamlarla karşılanacak. İki kötü arasında (enflasyon veya bütçe açığı) bir seçim yapmak yerine; bütçede tasarruf alanları yaratarak bu kısırdöngüyü kırmanın en uygun seçenek olduğunu düşünüyorum”