Enflasyona engel olamayan iktidarın ekonomi politikaları hemen hemen her kesimden çalışanın maaşlarını açlık ve yoksulluk sınırının altında bıraktı.

Çalışanların yüzde 69’unun asgari ücret seviyesi ile açlık sınırında kaldığı Türkiye’de, öğretmenden memura, hemşireden mühendise birçok meslek grubu da yoksulluk sınırı olan 13 bin 843 liranın altında maaşlarla yaşamaya çalışıyor.

ASGARİ ÜCRET ORTALAMA ÜCRETE DÖNÜŞTÜ!
TÜİK verilerine göre Türkiye’de toplam çalışan sayısı 30 milyon civarında görünüyor. Bu sayının içinde kamuda çalışan öğretmen, doktor, memur gibi meslek sahiplerinin sayısı 4 milyonun üzerinde. DİSK'in araştırmalarına göre Türkiye’de asgari ücret ve yakın çalışanların oranı yüzde 69. Yani en son 4 bin 250 TL olarak açıklanan asgari ücret artık ortalama ücret haline gelmiş durumda. 

Türkiye’de açlık sınırı 4 bin 250 TL, yoksulluk sınırı ise 13 bin 843 lira. Türk-İş’in hesapladığı açlık sınırının kapsamına gıda harcaması ile birlikte, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaları giriyor. Açlık sınırı ise dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını kapsıyor. 

Bu rakamlara göre Türkiye’de çalışanların  büyük çoğunluğu yapılan son zamlara karşın yoksulluk sınırının altında kaldı. Çalışanların yarısından fazlası ise açlık sınırında yaşıyor.