Cumhuriyet'in ilk Sağlık Bakanı Doktor Refik Saydam tarafından 1928'de kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde aşı üretimi 1998'de durduruldu.

Hıfzıssıhha Enstitüsü, 2011 yılında da AK Parti iktidarı tarafından kapısına kilit vurularak kapatıldı. Enstitünün kapatılması Covid-19 salgını sürecinde yeniden tartışma konusu oldu. Uzmanlar, “17 aşı üreten enstitünün kapatılmasının büyük bir hata olduğunu ve Türkiye’nin bugün tüm aşıları ithal eden bir ülke haline geldiğini” vurguladı.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre şimdi de Sağlık Bakanlığı dikkatleri çeken bir adım attı. Bakanlık, “yeni hıfzıssıhha projesi” adı altında Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında, 50 bin metrekarelik bir tesis inşa edileceğini duyurdu. Tesisin resmi adı ise "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi" olacak. Merkezde, aşı ve biyoteknoloji ürünlerinin geliştirilip üretileceği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü de merkezin birinci etap ihalesinin yapıldığını açıkladı. Müdürlük, 16 Şubat tarihinde bir şirketle sözleşme imzalandığını duyursa da ihalenin tutarına ve kime verildiğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.